Ved arbeid på stillas er det flere regler som må følges for å oppnå et så trygt arbeidsmiljø som mulig. I denne artikkelen har vi samlet de viktigste tingene du må vite om før du monterer stillaset og jobber.
Hva er viktig å ta hensyn til når man skal arbeide med stillas?
Bygging av stillas: Stillas skal settes opp etter de regler som gjelder for dem. Det er viktig at stillaset er stabilt plassert og at alle deler er ordentlig festet, samt at stillaset bygges som beskrevet i brukermanualen.
Opplæring: Personer som jobber med stillas må ha riktig opplæring og erfaring for å jobbe sikkert. Det er viktig å følge de opplæringskravene som gjelder for arbeid på stillas.
Personlig verneutstyr: Personlig verneutstyr, som hjelm og fallsikringssele, skal brukes ved arbeid i høyden eller ved fare for fall.
Ansattes helse og sikkerhet: Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at arbeidstakers helse og sikkerhet er ivaretatt. Det betyr at det skal være rutiner for å håndtere eventuelle farer og risikoer.
Hvilke forskrifter og bransjestandarder?
Når det gjelder arbeid på stillas, er det flere bransjestandarder og forskrifter som er viktige å følge for et trygt arbeidsmiljø. Nedenfor er noen eksempler på forskrifter og bransjestandarder som gjelder:
Forskrift om utførelse av arbeid (Kapittel 17. Arbeid i høyden): Denne forskriftene er bedre kjent som «stillasforskriften» som omfatter regler for kompetansekrav, hvordan stillas skal bygges, brukes og kontrolleres. Det er viktig å følge disse forskriftene for å unngå ulykker og skader.
Europeiske standarder: Det finnes flere europeiske standarder som beskriver kravene til stillas, for eksempel EN 1004 og EN 12811. Formålet med disse standardene er å garantere at stillaset er konstruert og brukt på en sikker måte.
Bedriftens egne rutiner: Mange arbeidsplasser har egne HMS-rutiner og regler for hvordan stillas skal brukes og håndteres. Det er viktig at du som jobber med stillas følger disse rutinene. I noen tilfeller er bedriftens internrutiner strengere enn lovverket.
Kompetansekrav
De gjeldene reglene innebærer at alle som skal bygge eller bruke stillas over 2 meter må ha dokumentert opplæring. Reglene har særlig stor betydning for alle som arbeider med stillas. Tidligere var det kun krav om dokumentert opplæring for montering av stillas med høyde på 5 meter eller mer. Dette er nå skjerpet ved at det er innført krav til dokumentert opplæring for stillasmontering fra 2 meter plattformhøyde. I tillegg deles kravene til opplæring i tre klasser. Under følger en kort introduksjon til reglene for opplæring av stillasmontører og stillasbrukere.
Stillaskurs 2-5 m: For å montere stillas fra 2 -5m er det et krav om at man har dokumentert opplæring med minst 7,5 timer teori + 7,5 timer praktisk øvelse.
Stillaskurs 5-9 m: For å montere stillas fra 5-9m er det et krav om at man har dokumentert opplæring bestående av minst 15 timer teori + 15 timer praktisk øvelse.
Alle stillashøyder (Stillasmontørkurs): For å montere alle stillas, også de over 9 m, er det krav om at man har dokumentert opplæring med 36 timer teori + 72 timer praktisk opplæring + 6 måneder praksis. De som monterer stillas som ikke følger standardoppstilling i leverandørens monteringsveiledning må også ha slik dokumentert opplæring, uansett stillashøyde.
Stillasbrukere: De gjeldende reglene stiller også krav til de som bruker stillas som arbeidsplattform for å utføre arbeid i høyden bestemmer at brukere må ha opplæring i bruk av det aktuelle stillaset, med blant annet gjennomgang av veiledning for montering, bruk og demontering.
Arbeidsmiljøloven og arbeidsgiver
Arbeidsmiljøloven er en av de mest sentrale lovene på arbeidsplassen. Formålet med loven er å skape et trygt og sunt arbeidsmiljø for alle ansatte. Loven krever at arbeidsgiver systematisk jobber for å forebygge dårlig helse og arbeidsulykker.
I følge arbeidsmiljøloven skal arbeidsgiver foreta en risikovurdering av arbeidsmiljøet og treffe tiltak for å minimere risikoene. Dette innebærer blant annet at arbeidsgiver skal sørge for at stillasene og andre arbeidsplasser er trygge å arbeide på. Arbeidsgiver plikter også å informere og lære opp arbeidstakerne om risikoen på arbeidsplassen og hvordan man arbeider på en sikker måte.
Det er alltid arbeidsgiver som har ansvaret for sikker bruk av stillas og utstyr på arbeidsplassen. Dersom arbeidsgiver ikke følger lovverket, kan de bli ilagt bøter eller bøter. I verste fall kan de til og med bli tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven.
Dine forpliktelser som ansatt: Som arbeidstaker er det også forpliktelser som DU må følge, dels for å ivareta egen sikkerhet, men fremfor alt for å ivareta sikkerheten til de andre som jobber på arbeidsplassen.
En av dine hovedforpliktelser er å følge arbeidsgivers anvisninger og opplæring som gjelder ditt arbeid med stillas. Det er viktig at du informerer arbeidsgiver om eventuelle mangler eller feil ved stillaset slik at de kan utbedre problemene før du og dine kollegaer fortsetter arbeidet.
Som ansatt har du også et ansvar for å overvåke og melde fra om situasjoner som anses som farlige på arbeidsplassen. Å melde fra om en ulykke i tide kan være forskjellen mellom liv og død. Å overholde lover og regler er avgjørende for å skape et trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle. Ved å følge disse lovene og forskriftene reduserer du risikoen for både ulykker og skader på arbeidsplassen din. Det er derfor svært viktig at du alltid er oppmerksom og fokusert på arbeidet ditt når du står på stand, både for din og kollegaens skyld.
Hvilke forskrifter og regler finnes for konstruksjonen og bygging av stillas?
For at du og dine kollegaer skal ha en så trygg arbeidsplass som mulig, er det flere regler rundt dimensjonering og konstruksjon av stillas. Her er noen eksempler på regler du må huske på, slik at du og dine kolleger kan sikre arbeidsmiljøet på arbeidsplassen din:
Konstruksjonsstandarder og sertifikat: Stillaser må konstrueres i henhold til visse standarder for å sikre at det er stabilt og trygt. Det finnes ulike standarder som kan brukes avhengig av type stillas og bruken, for eksempel EN 12810 og EN 12811. Alle stillas som selges i Norge skal ha et sertifikat utstedt av et akkreditert organ i EU.
Belastningskrav: Stillas skal kunne bære vekten det er beregnet for. Det er viktig å sørge for at stillaset er riktig dimensjonert for å unngå fare for ulykker og skader.
Stabilitet: Stillas skal være stabilt og stå stødig på bakken eller underlaget der det er plassert. De skal også kunne tåle vindbelastninger og andre krefter som kan påvirke stabiliteten.
Vedlikehold og kontroll: Stillas og fallsikring skal blant annet kontrolleres jevnlig, slik at de er i god stand og fortsatt overholder de forskriftene som gjelder for dem.
Instant Kurs AS tilbyr et bredt utvalg nettbaserte kurs for bygg- og anleggsbransjen tilgjengelig på instantkurs.no – herunder stillaskurs som oppfyller de forskriftmessige kravene for montering og bruk stillas. Instant tilbyr også opplæring for bruk av lift, fallsikringsutstyr, varme arbeider, løfteredskap, farlige verktøy mm på flere språk.