Liftkurs – FAQ

Er det krav til kurs for å bruke lift?

Ja – i henhold til §10 i Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav, er det krav til at personer som skal bruke lift (personløfter) har fått dokumentert opplæring. Det må foreligge dokumentasjon som bekrefter at både praktisk og teoretisk opplæring er gjennomført i samsvar med forskriften.

Hvor lenge er et liftbevis gyldig?

Kompetansebeviset har inget utløp. Selv om beviset er gyldig på livstid, må du fortsatt selv vurdere om du er egnet til å operere personløfteren. Dersom det er lenge siden du sist brukte den, eller hvis det har vært i nestenulykker eller faktiske ulykker mens du har brukt liften, bør du vurdere å gjennomgå opplæringen på nytt.

Er det krav til fallsikring i lift?

Personlig fallsikring anbefales å benytte i lift. Arbeidsgiver må, i samarbeid med operatøren, ta nødvendige forholdsregler og selv vurdere risikoen og behovet for nødvendig sikkerhetsutstyr.

Ved arbeid ved eller over vann skal det gjøres en vurdering av risikoen. Der faren for å drukne er større enn faren for å bli skadet av et fall, skal redningsvest benyttes, ikke fallsikringsutstyr.

Er det aldersgrense for bruk av lift?

Det satt en aldersgrense på 18 år for å kjøre en lift. Å bruke en lift kan være en kompleks oppgave som krever betydelig ansvar og ferdigheter.

Unntak for skoleelever og lærlinger (med forbehold). Det stilles da krav til egen risikovurdering, fadderordning, informering til foresatte og det skal føres loggbok over arbeidet, som igjen skal være tilgjengelig for Arbeidstilsynet.

Hvilke liftklasser finnes det?

Liftklassene deles inn i klasse A, B og C.

Klasse A – Tilhengermonterte personløftere
Klasse B – Selvgående personløftere
Klasse C – Bilmonterte personløftere

Hvilke liftklasser dekker kurset?

Teoridelen av kurset dekker klassene A, B og C.

Det avgjørende for hvilke klasser du får på kompetansebeviset er hvilke klasser du får praktisk opplæring i.

I hvor mye vind kan man bruke personløfter?

Dersom vindstyrken overstiger 12,5 m/sek, bør personløfteren ikke brukes. Det er viktig å merke seg at enkelte maskiner kan ha lavere toleranse for vind. Det anbefales derfor å lese produsentens brukerveiledning for å finne den maksimale tillatte vindstyrken. Det er også viktig å være oppmerksom på at vinden kan være kraftigere rundt hjørner på bygninger og andre installasjoner. Det er viktig å unngå kastevinder.

Trenger passasjer opplæring?

Arbeidsgiveren må gjennomføre en risikovurdering av bruken av hvert liften i forhold til de spesifikke arbeidsoperasjonene. Det er også arbeidsgiverens ansvar å sikre at alle som deltar i løfteoperasjonen, selv de som kun er passasjerer, har fått dokumentert sikkerhetsopplæring hvis risikovurderingen indikerer at det er nødvendig. Denne risikovurderingen må dokumenteres skriftlig for å kunne bevise at den faktisk er gjennomført, spesielt i tilfelle av en ulykke.

Kreves det praktisk opplæring for å få kompetansebevis i lift?

Ja – regelverket krever at arbeidstakere som bruker lift (personløfter), kan dokumentere både praktisk og teoretisk opplæring i bruk av lift. Med andre ord skal alle som bruker lift ha fått praktisk og teoretisk opplæring for den aktuelle gruppen og typen lift som skal brukes. Opplæringen skal følge produsentens bruksanvisning og lovpålagte krav. Opplæringen må gjentas med jevne mellomrom.

Hvem kan holde praktisk opplæring i bruk av lift?

Den praktiske opplæringen skal bli gitt av en kompetent person. Den som gir opplæringen må derfor ha minimum tilsvarende kompetanse selv. Dvs. at en person som skal gi opplæring i bruk av lift klasse A og B, må selv ha kompetansebeviset i klasse A og B. Personen som gir opplæring skal signere på praksisdokumentet.

Hva er sakkyndig kontroll på lift?

Alle lifter skal ha kontroll av sakkyndig virksomhet (sakkyndig kontroll) minst en gang i året. Rapporter fra kontroll og vedlikehold skal være tilgjengelig for alle arbeidsgivere og arbeidstakere som skal bruke liften.

Hvem kan gjennomføre sakkyndig kontroll på lift?

Sakkyndig kontroll skal utføres av en person som er godkjent som kontrollør og er ansatt i et firma som er godkjent som sakkyndig virksomhet. Instant Norge AS er sakkyndig virksomhet og har godkjent kontrollør.

Hva er arbeidsgiver sitt ansvar?

Det er arbeidsgiver som har ansvar for å planlegge og risikovurdere arbeidet. Arbeidsgiver skal blant annet sørge for at:

  • arbeidet er godt planlagt og risikovurdert
  • liften og annet arbeidsutstyr er CE-merket og godkjent for arbeidet som skal gjøres
  • bruksanvisningen til produsenten er tilgjengeleg
  • alle som bruker liften har fått nødvendig opplæring
  • liften er kontrollert og vedlikeholdt, og at dette er dokumentert
instant-customer-support

Kontakt Oss