Fall under arbeid i høyden er en av de mest utbredte årsakene til skader og dødsfall på norske arbeidsplasser. Hvert år skjer det flere alvorlige ulykker under arbeid i høyden, mange av dem kunne vært unngått med økt bevissthet rundt risikoene. Fallulykker er blant de største farene, og selv fall fra lave høyder kan føre til alvorlige skader eller dødsfall. Dette kan skyldes dårlig vedlikehold av utstyr som stiger, stillas eller arbeidsplattformer, eller manglende bruk av personlig verneutstyr som fallsikringsutstyr. Uoppmerksomhet eller mangelfull opplæring er også vanlige årsaker til fallulykker.
Værforhold kan også øke risikoen ved arbeid i høyden, da glatt eller vått underlag kan gjøre det vanskelig å holde balansen, og sterke vindkast kan gjøre arbeid på høye stillaser farlig. Arbeidsgivere må derfor vurdere værforholdene nøye og sørge for at arbeidet blir utført på en sikker måte.
Sikker jobb-analyse og veileder:
For å motvirke dette har Arbeidstilsynet lansert en ny veileder for arbeid i høyden. Hensikten med veilederen er å sikre at arbeidsgivere selv gjennomfører risikoanalyser, i stedet for å overlate dette til arbeidstakerne via sikker jobb-analyse (SJA). SJA er spesielt vanlig innen bygg- og anleggssektoren i Norge, men Arbeidstilsynet har observert at det ofte utføres uten at det blir tydelig hvem som skal lede arbeidet på vegne av arbeidsgiveren. Når arbeidstakere signerer en SJA, og det oppstår en ulykke, blir de ofte gjort ansvarlige.
Veilederen kan du finne her: Arbeidstilsynets veileder for arbeid i høyden.
For å redusere risikoen ved arbeid i høyden, må arbeidsgivere og arbeidstakere samarbeide om å identifisere mulige farer og iverksette nødvendige sikkerhetstiltak. Dette kan inkludere grundig opplæring av arbeidstakerne, regelmessig vedlikehold av utstyret, bruk av personlig verneutstyr og gjennomføring av risikovurderinger før arbeidet starter. Det er også viktig å ha klare rutiner for å håndtere uforutsette hendelser, som å ha en beredskapsplan for fallulykker og nødtelefoner samt førstehjelpsutstyr tilgjengelig på arbeidsplassen.
Opplæring og riktig utstyr:
Hovedformålet med opplæring er å gi deltakerne den nødvendige kunnskapen om sikker bruk, kontroll, vedlikehold og kasseringsregler for forskjellige utstyr som brukes for arbeid i høyden. Typisk utstyr som benyttes i høyden er stillas, stiger, arbeidsplattformer, lifter og fallsikringsutstyr. Instant tilbyr et omfattende utvalg av nettbaserte kurs for bygg- og anleggsbransjen, inkludert ulike kurs for arbeid i høyden som stillaskurs (alle høyder), liftkurs (A, B og C), samt fallsikringskurs.
Etter å ha fullført opplæringen skal deltakerne kunne velge riktig utstyr og bruke dette utstyret på en forsvarlig måte. Ved å være bevisst på de potensielle farene, vil de kunne skape en trygg arbeidsplass.
Kommunikasjon og språkutfordringer:
Mangel på kommunikasjon i bygge- og anleggsbransjen kan også utgjøre en betydelig sikkerhetsrisiko. Spesielt når det er mange utenlandske arbeidstakere og virksomheter engasjert. Arbeidstakere fra ulike land behersker kanskje ikke hverandres språk og kjenner ikke hverandres kulturer. Da blir det spesielt viktig at sikkerhetsopplæring blir gitt på et språk arbeidstakerne forstår.
Instant har fokusert på språkutfordringer i bransjen og tilbyr derfor de fleste nettbaserte kursmodulene på flere språk som norsk, engelsk, polsk, litauisk, estisk og rumensk. Regelverket har ingen direkte krav om norskkunnskaper, men opplæring skal gis på et språk mottaker forstår. Det medfører at mange kursdeltakerne som har behov for viktig opplæring kan få dette på et språk de behersker via instantkurs.no.
*se komplett oversikt over hvilke kurs Instant tilbyr her: kursoversikt.
**du kan lese mer om hva Arbeidstilsynets skriver om bruk av personløfter (lift) og montering av stillas.