Strømulykker varierer i alvorlighetsgrad – fra tilfeller som krever akutt behandling til situasjoner der ingen behandling er nødvendig. Uansett bør alle som har vært utsatt for en strømulykke, vurderes av helsepersonell for å sikre riktig oppfølging. Nå er oppdaterte råd og retningslinjer lett tilgjengelige for alle involverte.
Oppdatert veiledning fra STAMI
Omtrent 3000 yrkesaktive rammes av strømulykker hvert år. Tidligere var standard prosedyre at alle som opplevde en slik ulykke, ble sendt til akuttmottak eller sykehus. Ny forskning viser derimot at undersøkelser hos fastlege eller legevakt ofte er tilstrekkelig for de fleste som har vært utsatt for lavspenning.
I 2024 bidro STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) til en oppdatert arbeidsmedisinsk veiledning, som nå er tilgjengelig i Norsk elektronisk legehandbok. Denne veiledningen hjelper helsepersonell i primærhelsetjenesten med å:
Vurdere hvem som kan behandles lokalt.
Identifisere hvilke pasienter som bør henvises til akuttmottak for videre overvåking og behandling.
STAMI-forsker og psykolog Lars Ole Goffeng forklarer:
– De som opplever mindre alvorlige strømulykker, kan som regel dra hjem etter en innledende undersøkelse. Mer alvorlige tilfeller skal derimot følges opp i akuttmottak.
Ny app: Strømulykke
For å sikre rask tilgang til korrekt informasjon ved en strømulykke, har elektrobransjen, STAMI og myndighetene utviklet appen Strømulykke. Denne appen gir klare retningslinjer for hvordan man bør håndtere ulike typer strømulykker og anbefales for alle som arbeider med strøm. Forebygging er det viktigste. Men dersom en ulykke skulle inntreffe, gir appen rask tilgang til nødvendig informasjon og veiledning.
Årlig opplæring og god beredskap
Elektrikere gjennomgår årlig sikkerhetsopplæring med fokus på forebygging og håndtering av strømulykker. Appen Strømulykke fungerer som en ekstra ressurs for å sikre god beredskap og korrekt håndtering dersom uhellet skulle være ute. Mange er usikre på hva de skal gjøre etter en strømulykke og om det er nødvendig å kontakte lege. Appen gir klare svar og bidrar til riktig oppfølging.
Goffeng legger til:
– Riktig helsehjelp på riktig nivå fra start er avgjørende. Derfor anbefaler vi at både helsepersonell og elektrikere gjør seg kjent med vurderingskriteriene og anbefalte undersøkelser.