april 8, 2025


Vi har i flere år arbeidet med opplæring i bruk av fallsikringsutstyr. Vi har samlet de fleste spørsmålene og problemstillingene vi får fra våre kunder og her finner du svar.

Fallsikringskurs – hvem trenger det?
For å ha tillatelse til å bruke fallsikringsutstyr, kreves det både teoretisk og praktisk opplæring. Opplæringen gir deg nødvendig kunnskap om:
Utstyrets oppbygning
Betjening og bruk
Egenskaper og bruksområder
Kontroll og vedlikehold
I tillegg stiller arbeidsmiljøloven krav til at den som planlegger og leder arbeid i høyden har tilstrekkelig kunnskap, slik at arbeidet utføres på en trygg og forsvarlig måte.

Hva er fallsikring?
Fallsikring er et felles begrep på bruk av utstyr som skal brukes for å unngå fall til et lavere nivå. Fallsikring handler også om bruk av personlig verneutstyr (PVU) for å forhindre fall.

Hvorfor ta fallsikringskurs?
Alt arbeid i høyden skal utføres sikkert og under gode ergonomiske forhold. Når dette ikke kan gjøres uten bruk av utstyr, har arbeidsgiver plikt til å sørge for at det benyttes hensiktsmessig fallsikringsutstyr. Målet er å sikre trygge arbeidsforhold og redusere risikoen for ulykker. Det er et lovpålagt krav at det blir gitt opplæring og at denne opplæringen dokumenteres.

Hvem kan ta kurset?
Personell som skal bruke fallsikringsutstyr.

Hva lærer du på kurset?
Fallsikringskurset dekker følgende temaer:
Risiko ved fallende gjenstander
Fallenergi og konsekvenser
Regelverk for arbeid i høyden
Kollektive og personlige vernetiltak
Merking og kontroll av personlig verneutstyr
Sikring av verktøy og materiell

Hvor lenge varer kompetansebeviset?
Kompetansebeviset er gyldig uten utløpsdato. Det er imidlertid viktig at du selv vurderer om du fortsatt er skikket til å arbeide med fallsikringsutstyr. Har det gått lang tid siden sist du jobbet i høyden, anbefales det å ta kurset på nytt for å friske opp kunnskapen.

Når bør jeg bruke fallsikringsutstyr?
I enhver situasjon hvor det foreligger en mulighet for fall, bør det vurderes om det er nødvendig med bruk av fallsikringsutstyr. Er det fare for fall på 2 meter eller mer skal fallsikringsutstyr benyttes. I noen situasjoner kan det være nødvendig med fallsikringsutstyr selv med fare for fall på under 2 meter.

Hvilke typer fallsikring vi har?
Det finnes tre typer fallsikring: Personlig fallsikringsutstyr, faste systemer og kollektiv fallsikring.

Hvor ofte skal fallsikringsutstyr kontrolleres?
I henhold til standard EN 365 skal alt personlig fallsikringsutstyr kontrolleres minst én gang i året. Denne årlige kontrollen skal være grundigere enn den daglige visuelle inspeksjonen som brukeren foretar, og skal dokumenteres skriftlig.

Er det krav om fallsikring for stillasmontører?
Ja – reglene krever at alle stillasmontører har øvelse i bruk av fallsikringsutstyr.

Hvilken merking skal fallsikringsutstyret ha?
Fallsikringsutstyr som skal benyttes skal være CE-merket og ha en tydelig identifikasjonsmerking som blant annet inkluderer produsentens navn, serienummer, produksjonsdato, og informasjon om hvilken standard utstyret er testet og sertifisert etter.

Hvordan vet jeg at fallsikringsutstyr passer?
Før fallsikringsutstyr tas i bruk, skal seler og belter prøves for å sikre at de passer korrekt til brukeren og gir optimal komfort og sikkerhet. Det er viktig at utstyret justeres riktig i henhold til kroppsstørrelse og arbeidssituasjon. Brukeren skal alltid følge produsentens bruksanvisning.

Hva betyr verneklasser for fallsikringsutstyr?
Fallsikringsutstyr deles inn i tre hovedklasser, avhengig av hvilken funksjon og belastning det skal tåle ved normal bruk. Hver klasse representerer et spesifikt bruksområde innen arbeid i høyden:
Aktive systemer – skal forebygge fall (posisjoneringsseler, tausystemer)
Passive systemer – fange opp fall (kroppselse med fallsdemper og line)
Redningssystemer – redde skadet person (evakueringsutstyr, taljesystemer, redningsseler)

Vi i Instant Kurs AS har i mange år gitt opplæring i fallsikring og tilbyr både interaktivt nettkurs og praktisk opplæring. Hvis du har ytterligere spørsmål til varme arbeider, så ta gjerne kontakt med oss.