februar 18, 2021

Fra 1.januar 2020 trer ny Sikkerhetsforskrift for varme arbeider i kraft. Mange elementer i sertifiseringsordningen er revidert for å styrke og effektivisere ordningen. I denne artikkelen finner du informasjon om de viktigste endringene som kommer.

Med varme arbeider forstås arbeider hvor det benyttes arbeidsverktøy og -utstyr som genererer gnister og varme som kan føre til brann. Varme arbeider omfatter bruk av åpen flamme, varmlufts-, sveise-, skjære- og slipeutstyr. Finans Norge Forsikringsdrift anbefaler at denne benyttes med virkning fra 1. januar 2020.

Formålet med godkjenningsordningen er å redusere brannrisikoen ved varme arbeider. Det viktigste for å nå dette målet, er ikke å lære å slokke brann. Det viktigste er å hindre at brann oppstår. Erfaringene viser at brann som følge av varme arbeider som oftest skyldes manglende forståelse for brannrisikoen ved varme arbeider, menneskelig svikt, mangel på kunnskap og mangel på forebyggende rutiner og tiltak. Her er de viktigste endringene:

Avtale med ekstern håndtverker / entreprenør:

  • Dersom varme arbeider skal utføres av ekstern håndverker/entreprenør skal sikrede påse at sikkerhetsforskriftens krav inngår i skriftlig avtale eller kontrakt med denne.

Sikkerhetskrav:

  • Arbeidsinstruks for utførelse av varme arbeider utgitt av Finans Norge eller tilsvarende instruks skal være utfylt og signert før utførelse av arbeidet. Arbeidsinstruksen er tilgjengelig på fgsikring.no.
  • Alt brennbart materiale i risikoområdet der varmt arbeid utføres skal være fjernet eller beskyttet.
  • Åpninger i gulv, vegger og tak i risikoområdet der varmt arbeid utføres skal være tettet.
  • Egnet slokkeutstyr i forskriftsmessig stand, minimum 2 stk. 6 kg/liter håndslokkeapparat skal være lett tilgjengelig. Ett håndslokkeapparat kan erstattes med brannslange påsatt vann frem til strålerøret.
  • Navngitt brannvakt skal kontinuerlig overvåke brannrisiko under arbeidet, i pauser og nødvendig tid etter at arbeidet er avsluttet, minimum en time. Utførende kan være brannvakt der brannrisikoen vurderes som lav.
  • Brannvakt og utførende skal ha gyldig sertifikat for utførelse av varme arbeider fra Norsk brannvernforening eller samarbeidende organisasjon i øvrige nordiske land.

I tillegg til punktene over gjelder følgende sikkerhetskrav ved arbeider påtak

  • Det er forbud mot bruk av åpen flamme på oppfôrede og luftede tretak.
  • Ved bruk av åpen flamme på kompakte og øvrige tak som ikke er nevnt i forrige punkt skal brennbar isolasjon være beskyttet med minst 30 mm ubrennbar isolasjon. Ved bruk av åpen flamme skal det være en sikkerhetsavstand på minst 60 cm til parapet, gesims, gjennomføringer, sluk og lignendesom består av brennbare materialer.

Opplæring – ny norm for instruktører i ordningen «Brannvern ved utførelse av varme arbeider» 01.01.2020

  • Det skal gjennomføres en praktisk slokkeøvelse i henhold til ny «Instruks for gjennomføring av praktisk slokkeøvelse».
  • Ved gjennomført slokkeøvelse i løpet av de to siste årene, skal skjemaet «Dokumentasjon på gjennomført praktisk slokkeøvelse» fylles ut. Instruktør er pliktig til å oppbevare denne dokumentasjonen i minst fem (5) år etter kursdato.
  • Hver kursdeltaker skal motta den godkjente kurs- og sertifiseringspakken fra Norsk brannvernforening, som inneholder e-bok, arbeidshefte og digitalt sertifikat.
  • Instruktøren må avholde minst to (2) kurs årlig for å opprettholde sin sertifisering som instruktør.
  • For å sikre en enhetlig opplæring og forenkle administrasjon av sertifiseringsordningen, er det kun én godkjent lærebok i varme arbeider. Læreboken er utarbeidet og utgis av Norsk brannvernforening og er godkjent av Finans Norge.
  • Ny ordning for instruktører ansatt i videregående skoler.

Sikkerhetsforskrift varme arbeider fra 2020 kan lastes ned her.

Arbeidsinstruksen kan lastes ned her.

Instant Norge AS leverer kurs i varme arbeider. Mer informasjon finner du her.